Zorg voor de aarde, herstel van de wereld. Levensbeschouwelijke reacties op de ecologische crisis
Onder die titel is onlangs een boek verschenen bij Stichting PaRDeS dat ingaat op de wereldwijde klimaatcrisis. De vragen die dat oproept en de uitdagingen waarvoor deze crisis ons stelt, worden belicht vanuit vier levensbeschouwelijke tradities. En het mag bijzonder heten dat die in deze bundel bij elkaar komen.
Vier toonaangevende auteurs en onderzoekers komen aan het woord: Marcus van Loopik, judaïcus en beeldend kunstenaar doet dat vanuit de joodse traditie; Henk Manschot, filosoof en emeritus hoogleraar aan de UvH vanuit de humanistische traditie; Frans Verkleij, bioloog, theoloog en pastor vanuit de katholieke traditie; en Abdelilah Ljamai, islamoloog en docent Humanisme en Sociale Weerbaarheid aan de UvH, vanuit de islamitische traditie.
Ieder van de vier auteurs gaat in zijn essay in gesprek met belangrijke denkers in hun traditie. Van Loopik met geleerden als Maimonides en Nachmanides; Manschot met filosoof en natuurkenner Friedrich Nietszsche; Verkleij met de encycliek Laudato si’ van paus Franciscus en Ljamai met belangrijke schrijvers en denkers in de islam als Al-Ghazali, Ibn-Rusd en Ibn-Sina. Al met al is het een heel rijk boek geworden dat veel gespreksstof en denkstof bevat om in opleidingen een diepgaande dialoog en debat over urgente vragen in de ecologische crisis op gang te brengen.
Om een indruk te geven van de inhoud stuur ik de Inleiding die Leon Mock en ik schreven mee. Vanuit Stichting PaRDeS zullen we in januari een of meerdere webinars hierover organiseren met de vier auteurs. Het boek kunt u bestellen via www.stichtingpardes.nl / webshop / naar de boekwinkel. Als u het bedrag van € 25,- overmaakt krijgt u het boek thuisgestuurd.
Bas van den Berg, voorzitter Stichting PaRDeS; redacteur van Tenachon, tijdschrift voor dialogisch leren vanuit bronnen van Joodse wijsheid.