Deelname aan opleiding Bibliodrama

Dag liefhebbers van samen spelen & samen zin ontdekken,

Als docenten bibliodrama en muzisch werken met religieuze bronteksten zijn Cocky Fortuin van der Spek en Bas van den Berg al sinds zes jaar betrokken bij een Opleiding Begeleider Bibliodrama.

Wij hopen in het najaar met de 4e lichting voor deze Opleiding te starten. En we zoeken daar nog deelnemers voor. Het leek ons goed jullie daarover te informeren, want wellicht kennen jullie belangstellenden in jullie netwerk die deze Opleiding ook graag zouden willen volgen.

De Opleiding zoals die nu is, verkent vooral verhalen uit de bijbel. Maar wij ontdekken dat deze werkwijze ook veel potentieel heeft voor het verkennen van teksten en bronverhalen uit diverse andere religieuze en levensbeschouwelijke tradities. Onze speelse werkwijze kan op een geheel eigen en krachtige manier bijdragen aan de interlevensbeschouwelijke dialoog.

Zo hebben we dat het afgelopen jaar bijvoorbeeld mogen ervaren tijdens een workshop op 27 januari van het Emoena-leer project te midden van een heel diverse groep in de Liberaal joodse synagoge in Amsterdam. Om een indruk te geven van hoe deze opleiding doorwerkt, de stem van één van de deelneemsters de afgelopen twee jaar:

De opleiding tot begeleider bibliodrama is een soort ‘Gesamtkunst’. We leren allereerst te spelen. De foto is er een weerslag van. Maar veel is ook niet te zien op de foto. Onder andere de zorgvuldige opbouw van werkvormen achter dit spel, die ons stap voor stap de betrokkenheid en de overgave inlokte. De rijkdom aan spelvariaties, elk met eigen mogelijkheden en aandachtspunten, krijgen we al doende aangereikt. 

Ontmoeting Mozes en de Oneindige, met het volk als getuige

We leren om te kijken. Tafels en stoelen zijn omgebouwd tot ‘berg’.  De dynamiek van ‘de natuurkrachten’ versterkt de kracht in de verschijning van ‘de Eeuwige’. De verwachting van ‘Mozes’ (zittend op de tafel) vormt een stille kern van ontvankelijkheid.  Zo leren we ook dat bibliodrama begeleiden vooral een kwestie is van het scheppen van voorwaarden tot creativiteit, lichaamstaal en interactie.

Bibliodrama nodigt uit om iets van ons levensverhaal in een oud verhaal te beleven. Hoe het verhaal tot ons komt, is nooit van te voren vast te stellen. We krijgen ruimte om een open toekomst in te kijken en nieuwe stappen te zetten. Voor mij is deze opleiding één lange uitnodiging om mezelf beter te leren kennen en nieuwe mogelijkheden te ontdekken, en dat door de ontmoeting met docenten, groepsgenoten en de oude verhalen. Ik leer gaandeweg in te gaan op deze uitnodiging en antwoord te geven. Ik leer om daadwerkelijk leiding te geven aan bibliodrama.

Neely de Ronde is docent geschiedenis en levensbeschouwing aan het Rijnlands Lyceum te Oegstgeest, opgeleid als begeleider bibliodrama bij het Centrum voor Bibliodrama.

Wij hopen dat de ervaringen van deelnemers aan de Opleiding Begeleider Bibliodrama jullie een indruk geeft van wat deze Opleiding kan betekenen.

Je leest er meer over op de site https://www.centrumvoorbibliodrama.nl/ervaringen-van-deelnemers/;daar vind je ook een introductiefilmpje https://www.centrumvoorbibliodrama.nl/bekijk-onze-introductiefilm/en bijgevoegd is een flyer die vanuit het Centrum voor Bibliodrama is gemaakt.

Geef de info door aan geïnteresseerden. En misschien krijg je zelf zin om deel te nemen.

Alle goeds en hartelijke groeten van,

Cocky Fortuin van der Spek & Bas van den Berg

docenten muzisch werken met bronverhalen vanuit Stichting de7evende hemel binnen het Centrum voor Bibliodrama.

Deel op social media

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *